Ahmet İBİLİ
1968 yılında Silifke’de dünyaya geldi. Ortaokuldayken devrimcilerle birlikte hareket etmeye başladı. 1985 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Bilimi ve Teknolojisi bölümünü kazandı. 1988 yazında Yeni Çözüm okumaya başladı. Birçok kez tutuklandı. Mart 1995’te İstanbul Kurtuluş merkez bürosunda çalışmaya başladı. Bir dönem sonra mahallelerde çalıştı. 2 Mayıs 1997’de tutuklandı.
Büyük Direniş’te 1. Ölüm Orucu Ekibi savaşçısı ve aynı zamanda bu ekibin komutanıydı. 19-22 Aralık Katliam saldırısında Ümraniye Hapishanesi’nde, saldırıyı durdurmak için bedenini ateşe verdi. Henüz bedenini yeni ateşe vermişti ki hapishane koridorunda jandarmanın yaylım ateşine tutuldu ve 19 Aralık 2000’de şehit düştü.
Ali ATEŞ
1970 yılında Adana’da doğdu. Aslen Sivas Yıldızeli Kuşak köyünde doğdu. Ailesi maddi sıkıntı ve işsizlik nedeniyle Adana’ya göç etti. 1989’da Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulu’nu kazandı. Mücadele öncesi yaşamının önemli bölümü inşaatlarda geçti; sıva, duvar, fayans döşeme gibi işlerde çalıştı. 1992 yılında Dev-Genç’li olmaya karar verdi. Daha sonra örgütlülük içinde görevler aldı. Birçok kez gözaltına alındı. 1995 yılı ortalarından itibaren İstanbul silahlı birliklerinde görevlendirildi. Şubat 1996’da gözaltına alınarak tutuklandı. ’96 Ölüm Orucu gönüllülerinden biriydi. 2000’deki hapishane saldırısı gündeme geldiğinde de yine gönüllülerin başındaydı. Ve bu kez bir ölüm orucu direnişçisi olarak ilk ekipte, ön saflarda ölüme yattı. Ölüm Orucu 1. Ekibi Savaşçısı olan Ali Ateş, 19 Aralık 2000‘de katliam saldırısının ilk gününde İstanbul Bayrampaşa Hapishanesi’nde jandarmanın kurşunlarıyla katledildi.
Aşur KORKMAZ
1972 yılında İstanbul’da doğdu ancak aslen Sivaslıydı. Örgütlü mücadeleye katılışı, 1989 sonu ve 1990 başlarında, lisede okurken oldu. Kendi okulunda Liseli Dev-Genç sorumluluğunu yürütmeye başladı. Sonrasında Gaziosmanpaşa DLMK sorumluluğuna getirildi. 1994 Bağcılar Katliamı sonrasında örgütü mücadele içinde daha aktif çalışmaya başladı. Birçok mahallede sorumluluklar üstlendi. 1996 başlarında Sezgin Engin SPB’lerinde komutan olarak istihdam edildi. Aynı yıl Nisan’da gözaltına alınarak tutuklandı. Büyük Direniş’te Bayrampaşa Hapishanesi 1. Ölüm Orucu Ekibi Savaşçısıydı. Katliam saldırısının ilk günü olan 19 Aralık 2000‘de kurşunlanarak katledildi.
Cengiz ÇALIKOPARAN
1968 yılında İstanbul’da doğdu. Herhangi bir İslamcı örgüt ya da cemaatle bağlılığı olmasa da oldukça küçük yaşlardan beri İslamcıydı. Adli bir nedenden dolayı Sağmalcılar Hapishanesi’nde kalırken Marksizm’le tanıştı. Başta diyalektiğe, ardından Marksizm’in tarih, toplum ve benzeri değerlendirmelerine ikna oldu. 1991 yılında hapishaneden tahliye olduğunda, Beyazıt’ta kitapçılık yaparken Dev-Gençlilerle tanıştı. Dev-Genç yeraltı örgütlenmesinde görev aldı. Ardından milis ekibinde görevlendirildi. Mart 1994’te tutsak düştü. 4 Ocak 1996’da Ümraniye Katliamı’nda ağır yaralandı. Aylarca ağır yaralı olarak yatağa bağımlı bir şekilde yattı. Daha sonra Bayrampaşa Hapishanesi’ne sevk edildi. Büyük Direniş’te Bayrampaşa Hapishanesi 2. Ölüm Orucu Ekibi’nde ölüm orucuna başladı. 19-22 Aralık katliam saldırısında sırasında Bayrampaşa Hapishanesi’nde tutsaklar havalandırmada halaya durduklarında hedef gözeterek atılan jandarma kurşunlarıyla 19 Aralık 2000‘de katledildi.
Ercan POLAT
1974 yılında Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Ataçınar köyünde doğdu. On çocuklu yoksul bir ailenin çocuklarından biriydi. Ortaokulu bitirdikten sonra İstanbul’a gelerek konfeksiyonlarda makineci olarak çalışmaya başladı. 1995 yılında Devrimci Hareketle ilişki kurdu. Bir süre çeşitli ilişkiler içinde bulunduktan sonra Silahlı Propaganda Birlikleri’nde istihdam edildi. Bu görevini sürdürürken, 18 Mayıs 1996’da gözaltına alındı. Tutulduktan sonra o dönem açılmış olan Eskişehir Hücre Tipi Hapishanesi’ne götürüldü. 1996 Ölüm Orucu gönüllüsü oldu. F Tipi saldırısı gündeme geldiği zamanda ölüm orucu gönüllüsü oldu. 19-22 Aralık katliam saldırısında günlerce direnen Ümraniye Hapishanesi’nde katliamcılar, yaralıların tedavi altına alındığı koğuşlara bilerek kurşun yağdırdılar, kimyasal gazlar sıktılar. Ercan Polat yaşanan bu saldırıda yaralı yattığı koğuşta böyle gaz saldırılarından biri sırasında 19 Aralık 2000‘de şehit düştü.
Fırat TAVUK
1971 yılında Manisa’da doğdu. Ailesi aslen Orduludur, bu yüzden kendini çoğunlukla Ordulu olarak ifade ederdi. Okulu Gebze Lisesi orta birinci sınıftan itibaren terk etti. Devrimci mücadeleye aktif olarak 1994 yılında illegal alanda başladı. Pratik eğitim sürecinden sonra silahlı ekip komutanlığı görevini üstlendi. Ardından Anadolu Yakası Mahalli Alan Sorumluluğu’na atandı. Bir süre sonra yeniden Silahlı Propaganda Birlikleri savaşçısı alarak görev üstlendi. 1995’in Ağustos ayında İstanbul Kartal’da gözaltına alındı ve tutuklandı. 1996 Ölüm Orucu’na gönüllü oldu ve 3. Ölüm Orucu Ekibi’nde yer aldı. 19 Aralık 2000‘de hapishanelere saldırı başladığında bedenini ilk ateşleyen Fırat Tavuk oldu. Saldırıyı durdurmak için kendini feda eden Fırat Tavuk’un tutuşan bedenine karşı bile tahammülsüz olan düşman, onu kurşunlayarak katletti.
Fidan KALŞEN
1964 yılında Dersim’in Buğulu köyünde doğdu. 1989’da öğrencilik döneminde DEMKAD’lılarla tanıştı. 4 aylık süre içinde DEMKAD’ın faaliyetleri içinde yer aldı. Birçok kez gözaltına alındı ve tutuklandı. Son tutsaklığı Ocak 1995’te Çaytaşı Katliamı sonrası oldu. 2000-2007 Ölüm Orucu’nda Çanakkale Hapishanesi Ölüm Orucu 1. Ekip Savaşcısı olan Fidan Kalşen, 19 Aralık Katliamı’nı durdurmak için bedenini tutuşturarak feda eylemiyle 19 Aralık 2000‘de şehit düştü.
Gülser TUZCU
1966 yılında Kastamonu’nun Azdavay ilçesine bağlı Ahat köyünde doğdu. Çalışmak için İstanbul’a geldi. 1992 yılında çeşitli vesilelerle adını duyduğu Küçükarmutlu’ya giderek devrimcileri buldu. Uzun bir süre devrimcileri evinde barındırdı. Bir yandan da evinde kalan devrimcilerle akşamları eğitim çalışması yapıyor, kendini yetiştirmek için gayret ediyordu. Şişli, Nurtepe, Alibeyköy, Okmeydanı, Çağlayan ve Armutlu’da sorumluluklar üstlendi. Tutsak düşmeden önce son olarak Armutlu, Nurtepe, Alibeyköy birim sorumluluklarını yürütüyordu. Bu görevini sürdürürken, 4 Eylül 1995’te gözaltına alındı. Tutsaklığı süresinde de gerek bulunduğu hapishanede gerekse de başka yerlerde saldırılar yaşadı, barikatlarda direndi. 1996 Ölüm Orucu Direnişi’nde Bayrampaşa Hapishanesi’nde 3. Ölüm Orucu Ekipleri’nde ölüme yattı. 19-22 Aralık 2000 Hapishaneler Katliamı sırasında, Bayrampaşa Hapishanesi kadınlar koğuşunda diri diri yakılanlardan biri olarak 19 Aralık 2000‘de katledildi.
İlker BABACAN
1978 yılında İstanbul’da doğdu. İlkokulu bitirdikten sonra çalışmaya başladı. Daha sonra gayrimeşru işlerin içine girdi. Dayısı 12 Eylül’de tutsak düşmüştü. Dayısından dolayı küçük yaşlarda devrimcilere sempati duymaya başladı. Devrimcilerle tanışması onun için halk olmayı yeniden öğrendiği yıllar oldu. Bir süre çeşitli faaliyetlerde yer aldı, hızlı bir gelişim gösterdi. Birçok askeri eylemde bulundu. İstanbul’da birçok bölgede çalıştı. Mücadeleye girdikten iki-üç ay sonra aranır duruma düşmesine karşın uzun zaman hiç gözaltına alınmadı. Ağustos 1996’da tutsak düştü. 2000’de F Tipi hapishanelere karşı başlatılan Büyük Direnişte, Ölüm Orucu 3. Ekibi içerisinde yer aldı. 19 Aralık 2000’de Çanakkale’deki direnişte başına çarpan bir gaz bombasının kafatasını parçalaması sonucu 19 Aralık 2000‘de şehit düştü.
Murat ÖZDEMİR
1961 yılında İstanbul’da doğdu. Aslen Düzce’nin Murcurlu köyü nüfusuna kayıtlı, Çerkez milliyetinden emekçi bir ailenin dört çocuğundan ilkidir. Devrimcilikle ilk kez 1977-78 yıllarında lisedeyken tanıştı. Uzun cunta yılları boyunca mücadeleden uzak kaldı. Ancak düzenle ilgili en küçük bir hesap yapmadı. ’90 Atılım sonrasında Mücadele gazetesinde çalışmaya başladı. Birçok kez tutuklandı. 1996 Ölüm Orucu’nda İkinci Ekip’te görev aldı. Büyük Direniş başladığı zaman Bursa Hapishanesi Ölüm Orucu 1. Ekibi savaşçısıydı. 19 Aralık 2000’de yoldaşlarına siper olmak, katliam saldırısını durdurmak için tereddütsüz bedenini tutuşturarak şehit düştü.
Mustafa YILMAZ
1968 yılında Ordu, Fatsa, Ilıca Uzundere köyündedoğdu. 1980’de İstanbul’a çalışmaya geldi. 1991’deKüçükarmutlu’da devrimci faaliyetler içinde yer almayabaşladı. Küçükarmutlu’dan sonra çeşitli mahallelerdeörgütlenme ve mücadelede görevler aldı. Daha sonramilis örgütlenmesinde yer aldı. Çeşitli askeri eylemlerekatıldı. Tutsaklığı boyunca birçok direnişin içinde yer aldı.1996 Ölüm Orucu gönüllüsüydü.19-22 Aralık 2000’de Bayrampaşa Hapishanesi’neyapılan katliam saldırısında, tutsakları tarayan jandarmanınkurşunlarıyla 19 Aralık 2000‘de şehit düştü.
Nilüfer ALCAN
1964 yılında Bolu Göynük’de doğdu. İlk, orta ve liseyi burada okudu. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nü bitirdi. Bir süre laboratuvarlarda biyolog olarak çalıştı. Üniversiteyi bitirene kadar örgütlü mücadele içinde yer almadı. Daha çok hareketin bir sempatizanı olarak çeşitli eylemlere, etkinliklere katıldı. 1986’da TAYAD’a gidip gelmeye başladı. Demokratik alanda birçok kampanya, eylem ve anmaların örgütlenmesinde görevler aldı. TAYAD’ın kapatılması sonrasında Özgür-Der kuruldu ve orada çalışmaya başladı. Ardından memur alanında görev aldı. Bir süre bu alanda çalıştıktan sonra illegal örgütlenme içinde yer almaya başladı. Bu görevine devam ederken Nisan 1995’te tutsak düştü. 1996 Ölüm Orucu 3. Ekip’te yer aldı. 19-22 Aralık 2000’de Bayrampaşa Hapishanesi’nde devletin yaktığı 6 kadın tutsaktan biri olarak 19 Aralık 2000‘de şehit düştü.
Özlem ERCAN
1977 yılında Dersim’de doğdu. İlkokul, ortaokul ve liseyi İstanbul’da ailesinin yanında okudu. Daha sonra gittiği Trakya Üniversitesi’nde öğrenciyken gençlik örgütlenmesi saflarında mücadele katıldı. Temmuz 1995’te SPB savaşçısı oldu. Alibeyköy ilçe merkezinin basılmasından sonra gözaltına alınarak 22 Aralık’ta tutuklandı. Büyük Direniş başladığı zaman Bayrampaşa Hapishanesi Ölüm Orucu 3. Ekibi Savaşçısıydı. 19-22 Aralık 2000 Hapishaneler Katliamı’da, oligarşinin ölüm mangaları tarafından diri diri yakılarak 19 Aralık 2000‘de katledildi.
Seyhan DOĞAN
Samsun’un Havza ilçesi Çamyatağı köyünde 1973 yılında doğdu. Gebze’de liseyi okurken Dev-Gençlilerle tanıştı. Sakarya Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü’ne gider gitmez, insanları örgütlemek için çalışmaya, bir taraftan da Dev-Gençlileri aramaya başladı. Daha sonraki süreçte oligarşinin kaybettiği Ayhan Efeoğlu onunla bir süre ilgilendi. Ayhan Efeoğlu gittikten sonra da okulda oluşturdukları birimle eğitim çalışmaları ve pratik faaliyetlerini sürdürdü. 1993’te yeraltı örgütlenmesi içinde istihdam edildi. İzmit’te ve Bursa’da örgütlülük içinde yer alarak görevler üstlendi. 16 Nisan 1995’te Yenibosna’da eşi Kenan Günyel ile birlikte gözaltına alınarak tutuklandı. 1996 Ölüm Orucu’nda 3. Ekipte yer aldı. 19-22 Aralık Katliamı’nda Bayrampaşa’da diri diri yakılan 6 kadından biri olarak 19 Aralık 2000‘de şehit düştü.
Şefinur TEZGEL
1971 yılında Malatya-Kürecik’de doğdu. Ailesi ’72 yılında İstanbul’a göç etti. Lise birinci sınıftan ayrıldı. Ailesinin devrimcilerle ilişkisinden kaynaklı devrimcilerin ilgisi ve sevgisiyle büyüdü. Daha çocukluğunda devrimcileri de, evlerini basan zulüm devletinin yüzünü de gördü. Günlerce evlerinde karakol kuran işkencecilerle yaşamak zorunda bırakıldı. Kurulan karakollar 10-15 gün sürerdi, dışarıyla bağlantıları kopartılır, okula gitmelerine dahi izin verilmezdi. İşte bu koşullarda devrimcileşti o da. Bir süre başka bir siyasetle ilişkisi olsa da ’92 yılında Devrimci Hareketle örgütlü devrimci yaşama başladı. Mahalli alanda ve milis örgütlenmesinde çalıştı. İşkenceler, tutsaklıklar ve tahliyeler yaşadı. 19 Aralık 2000‘de Bayrampaşa Hapishanesi kadınlar koğuşunda diri diri yakılan altı kadından biri olarak şehit düştü.
Yazgülü GÜDER ÖZTÜRK
1972 yılında Dersim’de doğdu. İlkokul ve ortaokul ikiye kadar Elazığ’da okudu, geri kalan öğrenimini Mersin’de tamamladı. 1988 yılında Antep Hapishanesi’ne ziyarete gidişleri sırasında Devrimci Hareket’e katıldı. ’89 yılında örgütlü mücadeleye girdi ve görevler almaya, Mersin ilinde faaliyet yürütmeye başladı. Mersin’de mahalli alan örgütlenmesinde çalıştı. ’91 yılı başlarından itibaren Adana Mücadele dergisi bürosunda çalışmaya başladı. 1993 Ekim ayında Antep ilinde demokratik alan sorumlusu olarak görev yapmaya başladı. Bölgede değişik alanlarda olmak üzere ’95 yılına kadar çalıştı. 1995 Mart ayında İstanbul’da görevlendirildi. 19-22 Aralık 2000’de Bayrampaşa Hapishanesi’ne saldırdıklarında Ölüm Orucu 1. Ekibi’ndeydi. Saldırıda diri diri yakılan 6 kadından biri olarak 19 Aralık 2000′de ölümsüzleşti.
İrfan ORTAKÇI
1971 yılında Çorum, Alaca, Kalınkaya köyünde doğdu. Çorum İmam Hatip Lisesi’ni bitirdi. Okurken, köyde aynı zamanda çobanlık yaptı. 1991 yılında devrimcilerle tanıştı. Ankara’da demokratik mücadele içinde yer aldı. 1993 yılında tutsak düştü. Ulucanlar, Yozgat, Çankırı hapishanelerinde kaldı. F Tipi hapishanelerin açılması ve tecrit saldırısı gündeme geldiğinde, ölüm orucuna gönüllü olanların başındaydı. Çankırı Hapishanesi 1. Ölüm Orucu Ekibi içerisinde yer aldı. 19-22 Aralık Katliamı’nı durdurmak için ölüm orucunun61. gününde bedenini tutuşturarak feda eylemi yaptı. Ağır yaralı olarak kaldırıldığı Ankara Numune Hastanesi’nde 20 Aralık 2000‘de, ölüm orucunun 62. gününde şehit düştü.
Yasemin CANCI
1967 yılında İstanbul’da doğdu. Aslen Çanakkale Ayvacık Yeşilyurt köyündendi. Demokrat bir çevrede büyümesinden dolayı devrimcilere sempatisi çocukluğundan başlamıştı. 1989 yılında Devrimci Solcularla tanışarak örgütlü faaliyetler içinde yer almaya başladı. Kadıköy Kültür Araştırma Derneği’nin kurulması ve çalışmalarının örgütlenmesinde yer aldı. Bu yıllarda Kadıköy bölgesi mahalli alan örgütlenmesi içinde çeşitli sorumluluklar aldı. Kır faaliyetinin örgütlenmeye başlamasıyla birlikte kamp faaliyetine katılıp eğitim gördü. 1992 yılında ilk Ege Kır Gerilla Birliği’nin oluşturulmasıyla, birliğin savaşçılarından biri olarak Ege dağlarına çıktı. Ege dağlarına çıkan ilk kadın gerilla oldu. Ege kır faaliyeti içerisindeyken 28 Eylül 1992 tarihinde yoldaşları ile birlikte gözaltına alındı ve 12 Ekim 1992’de tutuklanarak Buca Hapishanesi’ne gönderildi. 1996 Ölüm Orucu Direnişi’nin 1. Ekibi’nde yer aldı. Daha sonra Uşak Hapishanesi’ne sevk edildi. Cephe tutsaklar örgütlenmesi Uşak Hapishanesi siyasi sorumluluğuna atandı. Oligarşinin 19 Aralık 2000’de Uşak Hapishanesi’ne yaptığı ilk saldırıdan iki gün sonra, ikinci kez saldırı gerçekleştiğinde DHKP-C Tutsaklar Örgütlenmesi Uşak Hapishanesi Siyasi Sorumlusu olan Yasemin Cancı, yoldaşlarının önüne bedeniyle barikat oldu. Direnme hakkına müdahaleyi engellemek ve yoldaşlarına saldırıyı durdurmak için genç yoldaşı Berrin Bıçkılar ile birlikte bedenini ateşe vererek 21 Aralık 2000‘de şehit düştü.
Alp Ata AKÇAYÖZ
1971 yılında Kars’ın Merkez Çakmak köyünde doğdu. İlkokulu doğduğu köyde okuduktan sonra ailesi İstanbul’a taşınarak, ortaokula burada devam etti. Daha sonra Suadiye Lisesi’ne kayıt yaptırmasına rağmen okulu bıraktı. Bir süre alüminyum doğrama işi yaptı, sonrasında esnaflık yapmaya başladı, tutuklanana kadar da bu işi sürdürdü. Evli ve 5 yaşında bir çocuğu vardı. 17 Ağustos depreminden sonra evi basılarak, gözaltına alındı ardından tutuklanarak Ümraniye Hapishanesi’ne konuldu. 6 ay tutuklu kaldıktan sonra 28 Nisan 2000 günü tahliye oldu. Kısa bir süre sonra iş yerinde yapılan bir aramada DHKP-C’ye ait silah ve patlayıcı madde bulunduğu iddiasıyla 11 Temmuz günü gözaltına alınıp 17 Temmuz 2000 günü yeniden tutuklandı. Katliam operasyonunda Ümraniye’deki direnişin bittiği gün 22 Aralık 2000‘de tutsaklar en son direndikleri koğuştan çıkarken kurşunlanarak katledildi.
Umut GEDİK
1977 yılında Trabzon’da doğdu. Aslen Gümüşhaneliydi. Çok küçük yaştayken ailesinin taşınmasıyla İstanbul’a yerleşti. Lise öğrenimini Büyükçekmece Lisesi’nde tamamladı. Devrimci düşüncelere lisedeyken sempati duymaya başladı. Liseden sonra kısa süreli bazı işlerde çalıştı. Daha sonra devrimcilik yapabilmek için işinden ayrıldı. İlk gözaltısını Sabahat Karataş’ın mezarı başında yapılan anmada yaşadı, serbest bırakıldı. Bu dönemde, Kadıköy’de liselilerin örgütlenmesinde sorumluluk aldı. Demokratik lise mücadelesinin örgütlenmesi için çalıştı. 1995’ten sonra ise farklı alanlarda görev almaya başladı. SPB’lerde ekip sorumlusu oldu. 17 Mayıs 1996 günü, ekibindeki diğer arkadaşlarıyla birlikte tutsak düştü. Eskişehir hücrelerine gönderildi. 1996 Ölüm Orucu’nun zaferle sonuçlanmasıyla birlikte Ümraniye Hapishanesi’ne sevk edildi. Ümraniye Hapishanesi’nde düşmanın saldırısına karşı 4 gün boyunca süren direnişte jandarmanın kurşunlarıyla 22 Aralık 2000‘de katledildi.
Berrin BIÇKILAR
1978 yılında İzmir’de doğdu. Çocukluğundan itibaren rahat bir yaşam ve olanaklar içinde yetişti. Ezilmişliğin, yoksulluğun çelişkilerini çok yoğun yaşamadı. Ama yine de çevresindeki yoksulluklar, adaletsizlikler onu rahatsız ediyor, bu da onu arayışlara yöneltiyordu. İşte bu arayışın sonucu devrimcilikti. Liseye başladığında değişik örgütlerden insanlarla tanıştı. Lise ikide, 15 yaşındayken Devrimci Solcularla tanıştı. 1993 yılının Kasım ayından itibaren düzenli ilişkileri başladı. Mart 1994’te lise örgütlenmesinde yer aldı. Bir süre sonra bölgede diğer il ve ilçelerdeki gençlik ilişkilerini toparlamak için görev aldı. Aynı yılın sonunda aranmaya başladı. İllegal örgütlenme içinde faaliyet yürütmeye başladı. Milislerde yer aldı. Nisan 1995’te gözaltına alındı. İşkencecilere boyun eğmedi. Buca Hapishanesi’ndeki tutsaklık döneminde Buca Katliamı’nı yaşadı. 1996 Ölüm Orucu’nda gönüllü oldu ancak ekiplerde yer alamadı. Büyük Direniş’te Uşak Hapishanesi 1. Ölüm Orucu Ekibi direnişçisi olarak 19 Aralık öncesi “Saldırırsanız kendimizi yakarız” dilekçelerinin altındaki imzalardan biri ona aitti. Oligarşinin 19 Aralık 2000’de Uşak Hapishanesi’ne yaptığı ilk saldırıdan iki gün sonra, ikinci kez saldırı gerçekleştiğinde Yasemin Cancı ile birlikte direnme hakkı için, yoldaşları ve halkı için bedenini ateşe verdi. 21 Aralık günü Berrin Bıçkılar yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. Bilinci kapalıyken takılan serumu kendine geldiğinde söküp attı ve 25 Aralık 2000′de şehit düştü.
Halil ÖNDER
1970 yılında Düziçi-Osmaniye’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Düziçi’nde tamamladı. Ankara Üniversitesi Veteriner Hekimliği’nde öğrenci olduğu döneme mücadeleye katıldı. Önce sempatizanken 1989 yılında Dev-Genç’in 20. yılında tercihi, devrimcilik yapmak oldu. Bu tarihten itibaren, 1991 Haziran’ına kadar Ankara’da Dev-Genç örgütlenmesinde mücadelesini sürdürdü. Ardından, bu süreç, tutsak düştüğü Eylül 1992’ye kadar İstanbul Dev-Genç’te devam etti. Eylül 1992’den Kasım 1995’e kadar Sağmalcılar (Bayrampaşa) Hapishanesi’nde kaldı. 1995 sonundan Nisan 1999 yılına kadar da Ümraniye Hapishanesi’nde bulundu. Son olarak da Ceyhan Hapishanesi’ndeydi. 19 Aralık 2000’de Ceyhan Hapishanesi’ne katliam saldırısı olduğunda, saldırıyı durdurmak için bedenini ateşe verdi. Yaralı olarak çıkarıldı koğuşundan, taşların üzerinden sürüklenerek kemikleri kırıldı. Yanmış bir bedene işkence yapacak kadar alçaklaşmış bir düşmana karşı onurlu ve başı dikti. Adana Çukurova Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Ölüm Orucu 1. Ekibi’nden olan Halil Önder, ölüm orucunun 68. Günü olan 26 Aralık 2000‘de şehit düştü.
Hasan GÜNGÖRMEZ
1964 yılında Konya ili Cihanbeyli ilçesi Gölyazı köyünde doğdu. 1968 yılında Konya’ya taşındılar. İlk, orta, liseyi Konya’da bitirdi. 1987 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’ne girdi. Dördüncü sınıftan ayrıldı. İlk ve ortaokulda kuran kursu eğitimi aldı. Kuranı dört kez bitirdi. Devrimci mücadeleye 1987 yılında başka bir siyasi hareketin saflarında başladı. Daha sonraki yıllarda, içinde bulunduğu TKP/ML’den ideolojik nedenlerden dolayı ayrıldı. Ve mücadelesini Devrimci Sol saflarında sürdürmeye karar verdi. 1992 yılında Devrimci Hareket saflarına katıldı. Eylül 1992’de İstanbul’da kaldığı eve yönelik yapılan bir operasyonda tutsak düştü. Hapishane sürecinde, hapishane temsilciliği gibi görevler, bulunduğu hapishanede tutsak örgütlenmesi siyasi sorumluluğu veya komite üyeliği gibi görevler üstlendi. Çankırı Hapishanesi 1. Ölüm Orucu Ekibi direnişçisiydi. 19-22 Aralık saldırısının ardından ağır yaralı olarak kaldırıldığı Ankara Numune Hastanesi’nde, 28 Aralık 2000‘de ölüm orucunun 70. gününde, zorla müdahaleyi reddederek şehit düştü.
Rıza POYRAZ
1971 yılında Sivas ili Kangal ilçesi Dağönü köyünde doğdu. Çocukluğunda geldiği Gazi Mahallesi’nde büyüdü. Gazi Mahallesi’nde tanıdı devrimcileri ve devleti. Yoksul gecekondu halkının mücadelesini burada gördü. Genç yaşta tekstil atölyelerinde çalıştı. Devrimci Hareket’le ilişki kurana kadar Cephe’nin mütevazı bir taraftarıydı. Okudu, araştırdı, gözlemledi. Yaşamı, neden devrimcilik yapmak gerektiğini sorguladı ve örgütlü mücadele etmeye karar verdi. Gerilla olmayı düşlemişti. Askerliğini yaptığı yıllarda da doğa koşullarına uyum sağlama konusunda kendini gerilla olarak yetiştirme düşüncesiyle hareket etti. 1998 yılında Devrimci Hareket ile bağ kurdu. İstanbul’da aldığı görevde kısa sürede tutsak düştü. İşkenceciler onun direnişine tahammül edemedi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün 5. katından aşağı attılar, ayakları kırıldı. Ümraniye Hapishanesi’nde de kendini geliştirmeye devam etti. Yoldaşlarına, halkına bağlılığı, halk kültürüne olan tutkusu tüm yaşamına, davranışlarına yansıyordu. 19 Aralık 2000’de Ümraniye Hapishanesi’nde devletin kurşunlarıyla yaralandı. Yaralı olarak kaldırıldığı Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde 2 Ocak 2001 günü şehit düştü.
Ali İhsan ÖZKAN
1974 yılında Çorum Alaca’da doğdu. TKP(ML) davasından tutsaktı. Cepheli tutsaklar dışında, 19 Aralık öncesi yapılan “Saldırı olursa kendimizi yakarız” kararını uygulayan tek direnişçi oldu. Bursa Hapishanesi’nde feda eylemi ile şehit düştü.
Murat ÖRDEKÇİ
Adıyaman Besni’de doğdu. İstanbul’da bir elektrik atölyesinde çalışırken, devrimci oldu. 1994’te tutsak düştü, TKEP/L davasından yargılandı.
Sultan SARI
Genç yaşında Adana’da Kürt yurtsever hareketin saflarına katıldı. Çukurova bölgesinde faaliyet yürüttü. 1993 yılında tutsak düştü. PKK-DÇS (Devrimci Çizgi Savaşçıları) tutsakları olarak F Tipi saldırısına karşı direnme kararı alan tutsakların içinde yer aldı. 19-22 Aralık 2000 Katliamı’nda bulunduğu Çanakkale Hapishanesi’nde jandarmanın attığı gaz kapsülleriyle katledildi.
Fahri SARI
1990’ların başlarından beri mücadelenin içinde bir Kürt yurtseveriydi. 1993’te tutsak düştü. PKK-DÇS (Devrimci Çizgi Savaşçıları) tutsakları olarak F Tipi saldırısına karşı direnme kararı alan tutsakların içinde yer aldı. 19-22 Aralık 2000 Katliamı’nda bulunduğu Çanakkale Hapishanesi’nde katledildi.
✭19-22 ARALIK DİRENİŞİNİ YARATAN DEVRİM ŞEHİTLERİNİ SELAMLIYORUZ✭
✭Nilüfer Alcan – DHKP-C
✭Gülser Tuzcu – DHKP-C
✭Özlem Ercan – DHKP-C
✭Seyhan Doğan – DHKP-C
✭Şefinur Tezgel – DHKP-C
✭Yazgülü Güder Öztürk – DHKP-C
✭Aşur Korkmaz – DHKP-C
✭Fırat Tavuk – DHKP-C
✭Ali Ateş – DHKP-C
✭Cengiz Çalıkoparan – DHKP-C
✭Mustafa Yılmaz – DHKP-C
✭Murat Ördekçi – TKEP/L
✭Ahmet İbili – DHKP-C
✭Ercan Polat – DHKP-C
✭Alp Ata Akçayöz – DHKP-C
✭Umut Gedik – DHKP-C
✭Rıza Poyraz – DHKP-C
✭Fidan Kalsen – DHKP-C
✭İlker Babacan – DHKP-C
✭Fahri Sarı – PKK-DÇS
✭Sultan Sarı – PKK-DÇS
✭Murat Özdemir – DHKP-C
✭Ali İhsan Özkan – MKP
✭İrfan Ortakçı – DHKP-C
✭Hasan Güngörmez – DHKP-C
✭Yasemin Cancı – DHKP-C
✭Berrin Bıçkılar – DHKP-C
✭Halil Önder – DHKP-C